En hedersmann har gått bort

En hedersmann har gått bort

En hedersmann har gått bort

Det var med sorg vi søndag mottok budskapet om at Svein Skeid døde på Ullevål Sykehus søndag 13. desember, kort tid etter et hjerteinfarkt.

Svein hadde nylig fylt 70 år, og etterlater seg et tomrom. Gjennom fire tiår engasjerte han seg sterkt i homofiles rettigheter, og har stått på barrikadene i en rekke saker. Svein har satt tydelige spor etter seg.

På 80-tallet da HIV epidemien kom for alvor var Svein uredd og engasjerte seg. Der mange vek unna for den ukjente, søkte Svein kunnskap og sørget for å dele informasjon for å forebygge.

Videre jobbet Svein svært aktivt for å fjerne fetisjisme og BDSM som diagnoser, noe man endelig lyktes fullt med i 2018 da Verdens Helseorganisasjon (WHO) friskmeldte fetisjisme.

Svein var også opptatt av å samle historisk materiale om de første møtestedene for skeive i Oslo og området rundt. Mye av det befinner seg i dag i Skeivt arkiv. En årrekke arrangerte han også historiske byvandringer i Oslo hvor han delte kunnskap om homofile møteplasser. Ofte med et lite glimt i øyet, men alltid med et underliggende alvor og opptatt av viktigheten ved å samle kunnskap og ikke minst formidle den.

Mange vil nok huske Svein Skeid som uredd gikk i fullt lærantrekk eller gummi i det daglige, enten det var en tur i butikken eller til kaffebaren. Svein la sjeldent skjul på sine interesser, noe som for mange har brutt ned barrierer og hjulpet flere til å realisere sine egne fetisjer.

For Scandinavian Leather Men Oslo (SLM) var Svein engasjert fra tidlig 80-tallet. Både med å arrangere fester, spre informasjon, og ikke minst invitere og legge forholdene til rette for nysgjerrige og nye medlemmer.

Det var Svein som i 1991 tok initiativ til at Scandinavian Leather Men Oslo (SLM) skulle gå i pride paraden i 1991. Noe vi siden alltid har gjort, mye takket være Svein sitt engasjement for åpenhet og synlighet.

Skal man oppsummere Svein sin personlighet så er ekshibisjonisme og opprørstrang to ord som fort melder seg. Videre kommer man ikke utenom at Svein kunne være litt egenrådig og ikke minst sta. Uten disse egenskapene ville Svein neppe ha fått til alt det han oppnådde.

Svein var opptatt av å ta vare på historien, og han satte også sitt eget preg på historien.

Vi minnes deg Svein i takknemlighet. Du glemmes ei. Hvil i fred.

I Broderskap

SLM Oslo

Begravelsen blir den 29/12 kl 11:30 ved Østre gravlund store kapell. Pga Covid-19 er det bare plass til 50 personer, selve begravelsen vil derfor bli streamet direkte, videre informasjon finner du på minnesiden til Svein.

Til å lese intervju med Svein Skeid fra et år siden klikk her

(Bilde: Svein Skeid under premieren av Tom of Finland under Oslo/Fusion. Foto av Reidar Engesbak)