Per Helge – Mr. Leather Norway 2019

Per Helge – Mr. Leather Norway 2019

Per Helge, vinner av Mr. Leather Norway 2019

Etter flere år i dvale ble konkurransen Mr. Leather Norway gjenopplivet under Oslo Fetish Pride. Hele 5 kandidater stilte, og Per Helge vant avstemningen som ble holdt under hovedfesten Haraball.

Nå venter et travelt år før Per Helge deltar under den internasjonale Mr Leather kåringen i Chicago, mai 2020.

Måtte overtales
Det var en lettet Per Helge som mottok beviset på at han er Mr Leather Norway 2019. Og det måtte litt press fra flere gode venner for at han skulle stille som kandidat.

– Da de blei holdt for 10-20 år sida, tenkte jeg aldri på at jeg kunne være kandidat, det var fremdeles en fremmed tanke. Men etter å ha blitt bedre kjent med både SLM Oslo og andre klubber i Norden, innså jeg at dette var klubber og verdier jeg godt kunne være frontfigur for.

Kandidatene ble intervjuet av en jury i forkant av selve kåringen, samt måtte presentere seg for publikum under Haraball før avstemningen.

– Selve konkurransen var hyggelig. Å bli intervjua om sine holdninger gjorde jo at jeg måtte tenke over hvor jeg sjøl står, og det er en nyttig øvelse. Å gå på scenen på klubben om kvelden var artig, jeg er ikke uvant med å stå på scenen, men det er mye mer krevende å skulle snakke om seg selv enn om et annet tema.

– Jeg ville gjerne gi folk et inntrykk av min personlighet og væremåte, mer enn bare å framføre en «valgtale». Derfor var jeg glad da jeg fikk tilhørerne til å le, flere ganger, forteller Per Helge.

Gentlemanship
Det var en gjeng spente kandidater som ventet på resultatet da det ble offentliggjort.

– Jeg var slett ikke sikker på at jeg kunne vinne tittelen, spesielt ikke da jeg forsto at vi blei hele fem kandidater – og etter å ha sett hvilke andre som stilte! Men de fire andre kandidatene er jo også mine klubbrødre, og dem jeg ikke kjente godt fra før har jeg blitt bedre kjent med i prosessen. Det var særdeles høyt nivå av gentlemanship og fair play bland oss som konkurrerte, må jeg si.

– Like før vinneren skulle utropes sto jeg sammen med en god kamerat fra Bergenskanten, en som virkelig har støtta meg som lærmann gjennom flere år. Jeg var veldig spent på resultatet, men sannelig var det mitt navn som blei ropt opp fra scenen, og jeg fikk en seiersklem som gjorde det klart for meg at jeg hadde vunnet tittelen, forteller Per Helge.

I tillegg til det fysiske beviset som Mr. Leather Norway, var premien et reisegavekort kr 15.000 til den internasjonale finalen i Chicago, samt en lærjakke fra DUO Shop i Oslo.

Gjøre lær- og fetishkulturen mer synlig
Nå venter et travelt år for Per Helge, som allerede har lagt flere reiseplaner til inn- og utland som Mr. Leather Norway 2019, i tillegg til den internasjonale kåringen i Chicago, mai 2020. Pride paradene i Hammerfest, Harstad, Stavanger og Trondheim står blant annet på agendaen.

– Jeg vil bidra til å styrke båndene mellom SLM Oslo og andre lærklubber ute i verden. Det finnes allerede mye fint samarbeid, men jeg kan jo komme med mine kontakter i f. eks. Finland og Irland og Sveits.

– Jeg har også et hjerte for homsene i Russland, Polen og Ungarn og andre land der det ikke er så lett å være åpen, langt mindre å være homopolitisk aktiv.

– Vi som kommer fra det trygge Vesten burde reise til Pride i slike land, der kan vi virkelig gjøre en forskjell. Det viktigste er nok å gjøre lær- og fetishkulturen mer synlig. Det kan gjøres på Internett, men enda viktigere er det å delta på så mange pride-arrangement som mulig. Så jeg slakter en av sparegrisene for å kunne reise rundt i landet.

– Jeg vet hva det ville betydd for meg å se en lys levende, glad og stolt lærmann da jeg var tenåring – og det finnes mange gutter der ute som jeg kan bety noe for i dag, sier en ivrig Per Helge.

Snakke om sex og følelser
Videre vil Per Helge gjerne inspirere hele samfunnet til å være mer åpen omkring seksualitetens alle avskygninger.

– Vi trenger å snakke mer om sex og følelser, enten de er streite eller skeive. Å komme ut som homo betyr å gå gjennom en prosess der man må finne ut av og definere sin egen seksualitet. Det kan være hardt, men det er supernyttig. Streitingene burde gjøre det samme. Det hadde fått ned antallet #metoo-hendelser, det er jeg sikker på. Og vi som er så heldige å ha en fetisj vi kan ha med ut på gata, vi har muligheten til å sette ansikt og ord på noe som finnes i veldig mange menneskers liv, men som det ennå knytter seg fordommer og skam til.

– Jeg kjenner det slik at jeg er lærhomo, men jeg kan representere mange, mange slags fetisjer og preferanser, uansett kjønn og legning.

Lærtreff Artic Pride i Tromsø
Per Helge har noen planer på lur for å stimulere til å rekruttere nye medlemmer til SLM Oslo.

– En gamlis med grått skjegg er kanskje ikke idealmannen for ungdommen, men jeg har en liten plan for å få flere unge til å tegne medlemskap i år, sier Per Helge med et lurt smil.

– Artigst for meg personlig blir nok å arrangere et nytt lærmanntreff i Tromsø under Arctic Pride i november. Da skal jeg få lærgutta opp fra hele Europa og nordlyse dem ordentlig! Med en Mr. Leather tittel vil jo invitasjonene få litt ekstra tyngde.

– La oss gjøre Tromsø til den arktiske fetisjhovedstaden, i alle fall for ei ukes tid! Sier Per Helge entusiastisk.

Støtte fra familie og kjæreste
Det er en engasjert Per Helge som forteller. Ingen tvil om at han vil bruke tittelen aktivt for å være et forbilde og gjøre fetish- og lærkulturen mer synlig.

Men hva sier familien og kjæresten hjemme i Tromsø som nå har fått Mr. Leather Norway i huset?

– Familien min har aldri vært så gode til å snakke om at jeg er skeiv, men både foreldrene mine og søstra mi sendte meg hyggelige og morsomme gratulasjoner med den nye tittelen. Det blei jeg ekstra glad for. Kjæresten er ikke lærmann som jeg, men han gir meg friheten til å være det, og det betyr så klart veldig mye.

Vi ser frem til å følge Per Helge det neste året. Du kan følge Per Helge på Instagram og profilen arctic_herald