I solidaritet med skeive i Polen

I solidaritet med skeive i Polen

Foto: Reidar Engesbak, Blikk

Mer enn hundre polske kommuner har erklært seg som såkalt «lhbt-frie soner».  Dette innebærer at lesbiske, homofile og transpersoner ikke skal kunne vær seg selv i en tredjedel av landet. 

Onsdag 11. mars, før Norge for fullt alvor ble preget av koronaviruset, ble det arrangert en demonstrasjon utenfor den Polske ambassaden. Her deltok blant annet Marius på vegne av SLM Oslo. 

-Det er skremmende hva som skjer i Polen, men vi vil ikke gå stille i dørene. Vi eksisterer, og det vil vi markere sier Marius, President i SLM Oslo.

Demonstrasjonen var i regi av FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI Oslo og Viken, Norwegian Helsinki Committee og Amnesty International Norway.  En rekke organisasjoner, politiske partier og privatpersoner deltok i tillegg til SLM Oslo. 

Marius markerer på vegne av SLM Oslo. Foto: Reidar Engesbak, Blikk

– Som en minoritet i minoriteten er det viktig at SLM stiller opp. Dette har klubben lang tradisjon for.  Internasjonal solidaritet er viktig, vi må ikke bli selvtilfredse bare fordi vi kan leve som vi vil, vi har også et ansvar å støtte både skeive generelt og vår lær- og fetisjbrødre i andre land, utdyper Marius. 

Vi som kan må protestere

Per Helge, Mr. Leather Norway 2019, har også et sterkt engasjement for det som skjer i Polen. 

-Vi skal ikke godta diskriminering noe sted i verden, men Polen er et land i vårt europeiske nabolag, og derfor kjennes det ekstra trist å se hva som skjer der. Fordommene får blomstre og gi næring til hatefulle handlinger, og vanlige folk villedes til å tro at alle homofile bedriver kriminelle overgrep, sier Per Helge med en alvorlig mine. 

Per Helge har møtt Mr Leather Polen, Sebastian, og blitt nærmere kjent med hvordan forholdene er i landet. 

Sebastian og Per Helge. Foto Patrice Menhard

-Politikerne svikter sine skeive innbyggere, og kirka gir heller ingen støtte til de seksuelle minoritetene. I en sånn situasjon må man føle seg hjelpelaus, og derfor er det så viktig at vi som kan protestere, gjør det, sier Per Helge og fortsetter: 

-Vi må bruke nettverket til å nå våre brødre i Polen og fortelle dem at vi ser hva som hender der. Jeg er veldig glad for at jeg har møtt Mr. Leather Polen og gjennom ham kunnet lære mer om hverdagen for de skeive i Polen, og også kunnet vise min sympati.

SLM Oslo skal bidra

-Jeg har også fortalt ham om hvordan vi har det i Norge, f.eks. om hvordan kirka her støtter opp om Pride-arrangement. Det syntes han var utrolig inspirerende å høre, og dessverre veldig langt fra virkeligheten i Polen, forteller Per Helge. 

Under Oslo Pride i juni er temaet i år internasjonal solidaritet.  SLM ønsker å bidra og være med på å vise solidaritet og rette fokus mot forholdene for skeive og fetisjbrødre i andre land.

-SLM er ikke bare fest og moro, det er rom for litt alvor også, avslutter Marius.