Tom of Finland 100 år!

Tom of Finland 100 år!

Fredag 8. mai er bursdagen til Touko Laaksonen, også kjent som Tom of Finland. Han ble født i Finland i 1920 og døde i 1991. 

Som gutter har nok de fleste av oss lærmenn sett hans kunst og blitt fascinert og inspirert. Dessverre var det veldig få som inntil nylig visste hvem mannen bak kunsten var.

Tom of Finland var en finsk illustratør som ble kjent for sine homoerotiske og pornografiske tegninger.  Hans bilder har hatt stor innflytelse på den vestlige homsekulturen og den allmenne populærkulturens forestillinger om homofile drømmemenn.   

Han tegnet muskuløse sjømenn, motorsyklister, uniformerte politifolk, skogs- og kroppsarbeidere.  Gjerne selvsikkert poserende i henslengte omfavnelser eller seksuell aktivitet. 

Tom of Finland har blitt et svært kjent symbol, og kunsten hans er også et symbol for seksuelle minoriteter. 

SLM Oslo er med på å hylle Tom of Finland og gi han den æren han fortjener. Vi har også donert et beløp til en minneplakett som vil bli avduket i Helsinki ved en passende anledning (korona satte en stopper for avduking på bursdagen hans).

Har du ikke sett filmen om Tom of Finland anbefaler vi på det sterkeste du setter av en kveld i sofaen.  Du finner filmen på HBO.